Hoe maak ik een verkeersparcours op de speelplaats?

IMG_0925

Hoe maak ik een verkeersparcours op de speelplaats?

We nemen je eerst even mee in de tijd … naar de kiem van verkeersparcours.

In den beginne was er de auto als nieuw vervoermiddel. Kinderen mochten de grote mensen nadoen in een veilige omgeving. Nu mogen kinderen dat nog in pretparken, … of in verkeersparken. De auto’s bleven in de vorm van go-carts en de fiets kreeg ook een plaatsje. 

En ja, we mochten meewerken aan de vernieuwing  van deze parken om er een hedendaags programma in te steken met fietsstraten, zone 30 km/u, variabele voorrang, etc. een mooi voorbeeld hiervan is het verkeerspark in Kessel-Lo.  

Ook in de school Woudlucht te Heverlee zijn we nauw betrokken bij een gloednieuw project. Allemaal bruikbare sites om te gebruiken als kersen op de taart. 

Wanneer we spreken over verkeerseducatie op schoolniveau hoeft er niet perse dat fun-gehalte met auto’s bij te zijn. Gaan we dan voor een permanent parcours waarmee we snel een gewenning zien optreden? Ook dat hoeft niet.  

Met de eindtermen en leerlijnen in ons achterhoofd weten we dat we fietsvaardigheid in stappen moeten aanleren:  

  • Evenwicht 
  • Stuurvaardigheid 
  • Verkeersvaardigheid  
  • Toepassen in het verkeer 

Voor elke vaardigheid ontwikkelde we in het verleden eenvoudige parcours. In onze brevetwerking omtrent loopfietstraining, fietstraining brons, zilver en goud stippen we telkens de beoogde vaardigheden aan en zetten het in een parcourtje uit.  

En net deze vaardigheden kunnen we in een magische rechthoek brengen.  

Vier grote rechthoeken, even ver naast en over elkaar, vormen de basis van alle parcours. Heb je veel plaats dan gebruik je de ruimte in de rechthoeken om evenwicht en stuurvaardigheid te oefenen met eenvoudige materialen. De ruimte tussen de rechthoeken fungeren als wegen. Maak stelselmatig gebruik van verkeersborden om de verkeersvaardigheid bij te oefenen en je komt automatisch bij de toepasbaarheid in het verkeer van je eigen omgeving!  

Zo kan je met alle graden van je school tijdens de maandelijkse verkeersdag aan de slag.  

Vier rechthoeken uitgezet op de speelplaats geven je ongelooflijk veel mogelijkheden.  

Zo eenvoudig kan verkeerseducatie zijn! 

Presentatie:

Download hier de presentaties:

Nuttige links:

Vragen of opmerkingen?

We gebruiken cookies op deze website om jouw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie