Onthaal
Keuzesessie
1.1 Leren fietsen op eender welke leeftijd
Het komt meer en meer voor dat je als leerkracht van bijvoorbeeld een 6e leerjaar opmerkt dat verschillende leerlingen niet voldoende of helemaal niet kunnen fietsen. Tijdens deze sessie tonen we verschillende praktische oefeningen die je kan doen om leerlingen op latere leeftijd te leren fietsen.
1.2 Het scholencharter in Zonnebeke
In Zonnebeke nam de schepen het initiatief om per basisschool een actieplan op te stellen. Het doel: veiligere schoolomgevingen en meer kinderen op de fiets naar school. Met aandacht voor infrastructuur (door de gemeente), verkeerseducatie naar de kinderen en sensibilisering van de ouders (door de school) en handhaving (door de politie). Met subsidies van Vlaanderen.
1.3 Een politiezone met een verkeerseducatief aanbod voor scholen
Tijdens deze sessie maken jullie kennis met politiezone Assenede-Evergem en hun inspanningen op vlak van verkeerspreventie en verkeerseducatie. De voorbije jaren werd er geïnvesteerd in een vernieuwend aanbod. Davine overloopt de achtergrond en het ontstaan van het idee, gevolgd door een voorstelling van de bestaande werking. Tot slot geeft ze nog een aantal concrete tips mee.
1.4 Gezien worden als fietser in het verkeer: motivatie en gedragswijziging
Hoe kan je ervoor zorgen dat jongeren hun gedrag aanpassen? Hoe kunnen we inspelen op drempels en motieven om jongeren te overtuigen om zich veiliger te gedragen? Specifiek voor het thema fietsverlichting bekijken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat deze groep vaker met een fietslicht gaat rijden.
Keuzesessie
2.1 Hoe maak je een route voor Het Grote Fietsexamen?
Een goede route voor Het Grote Fietsexamen uitwerken doe je niet alleen vanachter je computer. Fervent fietser en mobiliteitsschepen van Wuustwezel, Rit Luyckx, neemt je graag mee in haar praktijkverhaal. Vanaf het idee tot het ophangen van de wegwijzers en infoborden. Ongetwijfeld zal ze jullie prikkelen om zelf aan de slag te gaan en een mooie route uit te stippelen voor jouw school of gemeente.
2.2 Een Telraam op school
In deze presentatie wordt meer verteld over de meerwaarde van verkeerstellingen op en rond de school aan de hand van Telraam, een innovatief telsysteem op basis van de principes van Citizen Science. Er wordt tekst en uitleg gegeven over de aanpak waarbij buurtbewoners, schooldirectie, leerlingen en leerkrachten betrokken worden. Of hoe verkeerstellingen ook een basis kunnen vormen voor de lessen IT, aardrijkskunde of wiskunde. Met concrete voorbeelden uit verschillende lopende projecten in binnen- en buitenland.
2.3 De schoolfietsen van Velo op School
Het Velo Op School-project ontstond als antwoord op de vraag van scholen om met kinderen uitstappen te kunnen doen met de fiets. Dat is soms moeilijk omdat niet alle kinderen een fiets hebben (of meenemen). Ze ontwikkelden een heuse “school-fiets”, met beperkte nood aan onderhoud en herstel, die je niet zomaar op de particuliere fietsenmarkt vindt.
2.4 Fietsen in groep
Een goede voorbereiding en organisatie zijn cruciaal voor een aangename verplaatsing of uitstap met de fiets. Wat moeten leerlingen kunnen en kennen om veilig in groep te fietsen? Hoe organiseer je een groep fietsers in het verkeer en wat is de rol van de begeleiders? Naast veel goede raad is er ook ruimte voor vragen en om tips met elkaar te delen.
Pauze
Keuzesessie
3.1 Met de step naar school
Elektrische steps zijn niks nieuws meer in onze stedelijke mobiliteit. Voor jongeren is de step soms het alternatief voor de fiets. We stellen ons de volgende vragen: Wat mag wel en niet? Wat zijn de risico’s en voordelen van dit vervoersmiddel? Hoe ga je als school om met de step?
3.2 Een fietsstraatzone in Puurs
Door de aanwezigheid van verschillende scholen zijn er heel wat fietsbewegingen in en naar Puurs. Om de hoofdroutes voor leerlingen en andere fietsers veiliger te maken is een fietszone als oplossing naar voren gekomen.
3.3 Wie wordt de fietsschool van Oostende?
Het College van Oostende is als centrumschool fantastisch gelegen in het kloppende hart van onze
Koningin der Badsteden. In deze sessie krijg je te zien waarom het college de titel Fietsschool van Oostende waardig is.
3.4 De gevaren van fietsen onder invloed ervaren met een VR-bril
Responsible Young Drivers stelt hun project, de “3D-Tripping Bike”, voor. Deze tool laat jongeren in een virtuele wereld rijden onder invloed van alcohol of drugs. Dit gebeurt aan de hand van een Virtual Reality-bril en een echte fiets. Op deze manier wil Responsible Young Drivers bij jongeren bewustzijn creëren rond de gevaren van rijden onder invloed van alcohol en drugs op de fiets, een gevaar dat door jongeren vaak nog onderschat wordt.
Keuzesessie
4.1 Ouders met hun kinderen aan het fietsen krijgen
Een (dagelijks) fietstochtje heeft sowieso een positief effect op je gezondheid. De meeste kinderen zijn er alvast voor te vinden. Nu de ouders nog een duwtje in de rug geven om samen met hen deze fietstrip als aangenaam te laten ervaren. We bieden je enkele toffe ideeën aan. Rinkelt je “bel” al bij woorden als ’fietspoolen’, ‘belonen’, ‘fietsbus’ of ‘highfive’? Na deze sessie weet je er alles over!
4.2 Leren fietsen in de lagere school
In augustus 2021 meldde een gezin zich aan met drie kinderen. Ze konden niet fietsen. Hun klasgenootjes wel. De directrice van deze basisschool legt uit hoe ze erin slaagde om hen het afgelopen schooljaar te laten bijbenen met de rest van de klas.
4.3 Meester op de fiets
“Meester op de Fiets” is een samenwerkingsverband tussen MOEV, VIAS en Mobiel 21 waarmee ze de fietsvaardigheid bij de leerlingen van de lagere scholen willen bevorderen. Samen met de klasleerkracht zorgt een externe fietsmeester- of juf voor praktische fietseducatie op school.
4.4 Een escape-game voor het secundair onderwijs
Fietsen, een feest! Het kan zeker, maar … 4 vrienden worden uitgenodigd op een fuif. Ze spreken af om er samen naartoe te fietsen. De vrienden moeten door een donker steegje. Ze dragen donkere kledij en vinden een goed werkende fietsverlichting overbodig. Dit loopt niet goed af als een auto hun pad kruist, tenzij …
Middagpauze met visual harvester
Visual harvester
Als visual harvester helpt Kristof zijn klanten complexe boodschappen te vertalen in beelden, zonder de essentie te verliezen. Hij luistert goed naar wat er wordt gezegd en tekent de belangrijkste elementen op. Het resultaat is een tekening die je helpt te herinneren wat er allemaal is gezegd en misschien zelfs tot nieuwe inzichten brengt.
Keuzesessie
5.1 Veilige fietsroutes naar school
De kans is klein dat leerlingen heel de route naar school kunnen fietsen over een veilig vrijliggend fietspad. Waar moeten ze fietsen als er geen fietspad is? Waar moeten ze oversteken? Welke route bevelen we best aan? En wat zegt de verzekering? Hoe leren we kinderen zelfstandig naar school fietsen? Wat leren we aan de ouders?
5.2 Meet de impact van fietsacties met een CO2-calculator
MOS ontwikkelde een CO2-calculator voor scholen. Een digitale tool die het mogelijk maakt om de CO2-uitstoot in jouw basis- of secundaire school te monitoren en te gebruiken bij klimaateducatie. Met de CO2-calculator kan je ook de CO2-uitstoot van het schoolverkeer monitoren.
5.3 Het nieuwe VSV-aanbod voor het secundair onderwijs
Het secundair onderwijs heeft nieuwe eindtermen rond verkeerseducatie en kan daarbij wel wat hulp gebruiken. Naast de gekende Verkeersweken ontwikkelde de VSV enkele nieuwe projecten voor deze doelgroep zoals een actiepakket rond fietsverlichting en een online oefenplatform, dat vanaf het schooljaar 2022-2023 gratis aangeboden wordt. VSV-medewerker Pieter vertelt er alles over.
Keuzesessie
6.1 De dode hoek ervaren met een VR-bril
Met de VR-brillen van de VSV kruip je in de huid van een vrachtwagenchauffeur en maak je virtueel kennis met de dode hoeken rond een vrachtwagen.
Tijdens deze beleving begrijp je dat je als vrachtwagenchauffeur op heel veel dingen tegelijk moet letten.
6.2 Klimaatfietstocht voor het basisonderwijs
Hoe organiseer je in je eigen schoolomgeving een klimaatfietstocht voor het basisonderwijs? Via zeven zelfgekozen stopplaatsen, waaronder eentje in het thema verkeer, en verschillende doe-opdrachten ontdekken leerlingen hoe ze met hun dagelijkse keuzes invloed uitoefenen op de klimaatverandering en wat ze kunnen doen om deze een halt toe te roepen.
6.3 Weg van ’t school
Wil je samen met je leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs werken rond fietsveiligheid binnen STEM? Dan is “Weg van ’t school” iets voor jou.
Samen met hun leerkracht brengen leerlingen hun fietsroute van en naar de school nauwkeurig in kaart. Dit doen ze aan de hand van het burgerwetenschapsproject “Fietsbarometer” van de UGent.
6.4 Bike@school
Verkeers-educatie mag niet stoppen op het einde van de lagere school. Met de werkvorm “Bike@school” biedt MOEV voor secundair onderwijs een leidraad over fietsvaardigheid, verkeer en mobiliteit. Met handleiding, lesfiches en zelfs trialbikes voor de meer vaardige fietser. Mieke van MOEV vertelt je er alles over tijdens deze sessie.