XIU

Wat doen we?

XIU vzw is een vrijwilligersorganisatie die ijvert voor meer verkeersveiligheid bij jongeren. Ze ontstond in 2008 uit ouderverenigingen en verenigt ondertussen meer dan 200 secundaire scholen, goed voor meer dan 100 000 leerlingen.

XIU wil samen met leerlingen, ouders en leerkrachten de zichtbaarheid op de fiets in het donker in de verf zetten. Veel leerlingen in het secundair onderwijs vinden het dragen van een fluohesje helemaal niet “cool”. XIU wil het maatschappelijk draagvlak voor het dragen van fluo-en retroreflecterend materiaal bij jongeren vergroten.

XIU doet dit op een aantal vlakken:

• Door jaarlijks (van oktober tot maart) een wedstrijd uit te schrijven waarbij de jongeren uit het secundair ertoe aangezet worden om na te denken over het belang van zichtbaarheid in het verkeer;
  • Door fluo- en retroreflecterend materiaal op een ludieke manier onder de aandacht van jongeren te brengen;
  • Door het brengen van workshops voor leerlingen: hierbij leren de leerlingen verantwoordelijkheid nemen, hun eigen grenzen kennen en de grenzen van anderen respecteren;
  • Door het geven van lezingen voor ouders en leerkrachten: verkeersgedrag staat niet op zichzelf, het gedrag dat jongeren en volwassenen in het verkeer laten zien, is een afspiegeling van hun dagelijks sociaal gedrag;
  • Door de scholen te belonen voor hun inzet bij de jaarlijks terugkerende fluocontroles tijdens de donkere maanden;
  • Door het jaarlijks organiseren van een FLUODAG om aan het grote publiek kenbaar te maken dat zichtbaarheid belangrijk is in het verkeer en hiervoor aandacht vragen.
  • Door een beroep te doen op de knowhow van een aantal partners zowel in binnen- als buitenland.