Onthaal en kennismarkt
Welkom
Keuze uit 4 inspirerende voormiddagsessies
1.1 Verkeerseducatie met kleuters
1.2 Verkeerseducatie in de klas
Naast de praktijktraining is het van belang dat kinderen ook de verkeersregels kennen voor voetgangers en fietsers, de betekenis van verkeersborden, de voorrangsregels, enzovoort. Ze moeten weten hoe zich te gedragen in de buurt van een groot voertuig, hoe zich duurzaam te verplaatsen en hoe zich zichtbaar te maken in het verkeer. Om je leerlingen hiermee aan de slag te laten gaan, kan je deelnemen aan drie verkeerstoetsen. De drie toetsen komen met bijhorend lesmateriaal zodat de leerlijn theorie rond verkeerseducatie helemaal goed zit.
Tijdens deze sessie maak je kennis met het materiaal en de online tools. Kom ook te weten wat andere leerkrachten vinden van De Grote Verkeerstoetsen.
Iedereen is welkom, maar we raden deze sessie in het bijzonder aan aan leerkrachten van de lagere school.
1.3 Voetgangerstraining
- Lien Meulendijks Projectverantwoordelijke Verkeers- en Mobiliteitseducatie - VSV
- Dirk Gabriels Coach Educatie
De leerlijn voetgangerstraining begint bij de kleuters met het Voetgangersbrevet Brons en heeft zijn sluitstuk in het vierde leerjaar met het Grote Voetgangersexamen. Tijdens deze workshop laten we zien over welke vaardigheden de leerlingen bij de drie brevetten moeten beschikken en hoe je hen erop voorbereidt. Samen met leerlingen uit de eerste graad demonstreren we verschillende spelletjes uit het Voetgangersbrevet Zilver.
Iedereen is welkom, maar we raden deze sessie in het bijzonder aan aan alle leerkrachten basisonderwijs.
1.4 Dode hoek
- Erik Thys Projectverantwoordelijke Verkeers- en Mobiliteitseducatie - VSV
- Christopher Dhondt Projectverantwoordelijke Vrijwilligerswerking - VSV
Het abstracte begrip ‘dode hoek’ zichtbaar maken, daar gaan we tijdens deze workshop voor. Aan de hand van onze leerlijn verkeer tonen we de beste aanpak voor elke graad. Wat moeten jonge kinderen kennen en kunnen in de buurt van voertuigen? We demonstreren dit met en zonder (groot) voertuig en schakelen ook de hulp in van de VR-brillen. Achteraf ben je in staat om in elke setting de juiste boodschap tot bij je leerlingen te krijgen.
Iedereen is welkom, maar we raden deze sessie in het bijzonder aan aan leerkrachten van de lagere school.
Kies een tweede uit 4 bovenstaande inspirerende voormiddagsessies
Broodjeslunch en kennismarkt
Keuze uit 4 inspirerende namiddagsessies
Veilige schoolomgeving en -routes
Iedereen is welkom, maar we raden deze sessie in het bijzonder aan aan directies, leerkrachten, verkeersouders, gemeente- en politiemedewerkers.
Fietstraining in veilige omgeving
- Paul Michielsen Projectverantwoordelijke Verkeers- en Mobiliteitseducatie - VSV
- Pieter Besemer Projectverantwoordelijke Verkeers- en Mobiliteitseducatie - VSV
Voordat je met leerlingen het echte verkeer ingaat, besteed je best aandacht aan fietstraining in een veilige omgeving. In deze workshop tonen leerlingen van OLVP Bornem met oefeningen uit onze fietsbrevetten zilver en goud hoe je hier concreet mee aan de slag gaat.
Ook krijg je enkele belangrijke tips mee die je helpen om fietstraining op jouw school gestructureerd en vlot in gang te steken. Zo hoor je bijvoorbeeld hoe je aan voldoende fietsen geraakt, tonen we hoe je een parcours uitzet en hoe je makkelijk zelf een permanent verkeersparcours maakt op bijvoorbeeld de speelplaats.
Iedereen is welkom, maar we raden deze sessie in het bijzonder aan aan alle leerkrachten basisonderwijs.
Fietsen in het verkeer
- Lien Meulendijks Projectverantwoordelijke Verkeers- en Mobiliteitseducatie - VSV
- Erik Thys Projectverantwoordelijke Verkeers- en Mobiliteitseducatie - VSV
Speeddate sensibiliserende verkeersideeën
Verkeerseducatie is van groot belang op school. Om bewustzijn te creëren kan je daarnaast enkele sensibiliserende acties op poten zetten om te tonen dat jullie als school bewust bezig zijn met veilig verkeer voor de kinderen. Aan verschillende tafels leggen ervaringsdeskundigen uit welke acties je kan uitvoeren op school, wie je daarvoor nodig hebt, waar je aan de nodige materialen komt en hoe zo’n actie georganiseerd kan worden. Na een grondige uitleg en ruimte voor vragen, schuiven we door naar de volgende tafel. Welke sensibiliserende actie past bij jou op school?
Iedereen is welkom, maar we raden deze sessie in het bijzonder aan aan leerkrachten van de hele basisschool.