Programma

Donderdag 15.10.2020
09:00

Onthaal

09:40

VSV-aanbod per doelgroep

1.1 Kleuters

We overlopen de ontwikkelingsdoelen rond praktijkgerichte verkeers- en mobiliteitseducatie voor kleuters en koppelen er laagdrempelige lesactiviteiten aan. Het leuke aan deze workshop: we proberen ze meteen uit met kleuters uit een school in de buurt! Theorie en praktijk in één workshop, dus. Bovendien krijg je ook de kans om je eigen ervaringen te delen met de rest van de groep. 

We hebben het onder andere over:

 • Loopfiets- en fietstraining (met o.m. het Loopfietsbrevet en het Fietsbrevet Brons)
 • Voetgangerstraining (met o.m. het Voetgangersbrevet Brons)
 • Preborden (vormen en kleuren van verkeersborden)
 • Zichtbaarheid & dode hoek voor kleuters
 • De kers op de taart: het gloednieuwe kleuterpakket ‘Bam, Bam, Botsinkje’! 

1.2 1e-3e leerjaar

Tussen het eerste en derde leerjaar kan je als leerkracht de basis leggen voor een veilig en duurzaam verkeersgedrag van je leerlingen. Met onze leerlijn kom je te weten hoe je op maat van je leerlingen kan werken rond verkeer. In deze workshop gaan we interactief aan de slag en maak je kennis met kant-en-klare materialen voor jouw doelgroep. Je zal meteen ervaren hoe plezant en eenvoudig een verkeersles kan zijn!

We hebben het onder andere over:

 • Fietstraining (met o.m. het Fietsbrevet Brons en Zilver)
 • Voetgangerstraining (met o.m. Het Voetgangersbrevet Zilver)
 • Verkeersborden
 • Zichtbaarheid en dode hoek

1.3 4e-6e leerjaar

Tussen het vierde en zesde leerjaar wordt de zelfstandigheid van je leerlingen in het verkeer almaar groter. Het is dus belangrijk om ook nu te werken aan het veilige en duurzame verkeersgedrag van je leerlingen. Met onze leerlijn kom je te weten hoe je op maat van je leerlingen kan werken rond verkeer. In deze workshop gaan we interactief aan de slag en maak je kennis met kant-en-klare materialen voor jouw doelgroep. Je ervaart meteen hoe eenvoudig en plezant werken rond verkeer kan zijn. 

We hebben het onder andere over: 

 • Fietstraining (met o.m. Het Fietsbrevet Zilver en Het Grote Fietsexamen) 
 • Voetgangerstraining (met o.m. Het Grote Voetgangersexamen) 
 • Verkeersborden en –regels (met o.m. De Grote Verkeerstoets) 
 • Zichtbaarheid en dode hoek 
12:00

Lunch + kennismarkt

Tijdens de broodjeslunch kan je ook een kijkje nemen op de kennismarkt. Hier stellen partners hun aanbod rond verkeerseducatie voor, zowel voor het basis- als het secundair onderwijs.

13:15

Plenaire infosessie

Vroeg of laat krijgt ook een school te maken met een crisissituatie, zoals bijvoorbeeld een verkeersongeval. Vanuit zijn ervaring vertelt Erik over de acute opvang en nazorg die dan nodig is en hoe je je hierop kan voorbereiden. 

14:15

Inspiratiegroep

2.1 Inspiratiegroep basisonderwijs

In deze inspiratiegroep wisselen we goede voorbeelden uit rond praktijkgerichte verkeers- en mobiliteitseducatie. We starten met twee korte getuigenissen: basisschool Willem Tell uit Olen komt vertellen over de nieuwe schoolomgeving en over hoe ze op enkele schooljaren tijd tot veel meer aandacht voor verkeerseducatie zijn gekomen, en basisschool De Lettertuin uit Koekelare komt hun gloednieuwe leerlijn toelichten. Nadien is het aan de andere aanwezigen om te vertellen wat wel en niet werkt bij hen op school. We doen dat met behulp van enkele stellingen. 

2.2 Inspiratiegroep buitengewoon onderwijs

In deze inspiratiegroep willen we de collega’s van het buitengewoon basis- en secundair onderwijs een eigen stem geven. We luisteren naar goede voorbeelden van verkeerslessen in het buitengewoon onderwijs. Zo komt de school voor buitengewoon onderwijs Ter Bank uit Heverlee haar aanpak voorstellen. We gaan ook aan de slag met enkele concrete thema’s

Je kan je eigen ervaringen met de groep delen, je mening geven, een vraag in de groep gooien of gewoon luisteren. Zo ga je naar huis met een flinke dosis inspiratie, en kan de VSV -op basis van jullie feedback- haar materiaal nog beter aan jullie noden aanpassen 

15:30

Einde

We gebruiken cookies op deze website om jouw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie