Dinsdag 05.11.2019

Onthaal

VSV-aanbod per doelgroep

1.1 1e graad

Tijdens deze sessie staat de nieuwe eindterm verkeer voor de 1ste graad centraal. Deze eindterm bepaalt dat leerlingen zich veilig leren verplaatsen als voetganger en fietser in het kader van schoolse activiteiten.

Leerkrachten krijgen ondersteuning van de VSV om die einddoelen te behalen. Zo is er het nieuwe leerplatform dat vandaag voor de allereerste keer wordt voorgesteld. Nog geen spoilers hier, je zal het pas ontdekken op 5 november!

Daarnaast is er ook aandacht voor het aanbod van de Verkeersweken en het subsidieproject SMS (Slimme Mobiele Scholen).

1.2 2e - 3e graad

We denken vaak dat leerlingen van de tweede en derde graad volledig ontwikkelde volwassenen zijn. Maar niets is minder waar. Tijdens deze sessie leggen we uit hoe het puberbrein precies werkt, zodat je daarop kan inspelen tijdens de verkeerslessen.

Pubers zijn ook erg vatbaar voor groepsdruk, wat in het verkeer gevaarlijk kan zijn. Daarom tonen we aan de hand van de workshop Druk-proof (Verkeersweken) hoe je hier rond kan werken om je leerlingen weerbaarder te maken.

Tenslotte presenteren de VSV-vrijwilligers hun aanbod voor het secundair onderwijs, zoals de VR-brillen en de tuimelwagen. Ook het project Rijbewijzer in de klas wordt toegelicht.

Inspiratienamiddag

2.1 Kennismarkt (doorlopend vrij toegankelijk)

Externe partners stellen hun verkeerseducatief materiaal voor op een kennismarkt die heel de namiddag vrij toegankelijk is. Deze partners zijn al ingeschreven:

• Bokabox
  • Cycling Vlaanderen
  • Drive up Safety vzw (infosessie om 13.00 uur)
  • Eduplay
  • Fietsschool vzw
  • GoodPlanet Belgium (infosessie om 13.30 uur)
  • LEDpet.be
  • Leer in het Verkeer
  • Minipop
  • MOEV
  • Pro Velo
  • Rode Kruis Vlaanderen
  • Rondpunt vzw (infosessie om 14.30 uur)
  • Route2school
  • Responsible Young Drivers Vlaanderen vzw (infosessie om 15.00 uur)
  • Uitgeverij Plantyn
  • Uitgeverij VAN IN
  • Vélo
  • ViZuWeel vzw (infosessie om 14.00 uur)
  • Voetgangersbeweging
  • VRkeer
  • Wim Geysen Producties
  • XIU vzw

2.2 Inspiratiegroep

Samen met collega’s uit het secundair onderwijs kan je -met behulp van stellingen- je mening geven over verkeerseducatie, over het VSV-materiaal, tips delen, leren van mekaar.

2.3 Infosessies externe partners

13.00 uur: Drive up Safety

Drive up Safety vertelt je meer over de verschillende interactieve workshops drugs, alcohol, zichtbaarheid, afleiding.

13.30 uur: GoodPlanet Belgium

Goodplanet stelt StreetMotion voor. Dat zijn mobiliteitsuitdagingen voor leerlingen en jongeren uit het secundair onderwijs.

14.00 uur: ViZuWeel vzw

Met Fractie van een seconde biedt ViZuWeel een voorstelling aan over waargebeurd verhaal om jongeren te sensibiliseren.

14.30 uur: Rondpunt vzw

Het project Getuigen onderweg (3e graad) en het lespakket Booster (1e – 2e graad) is het aanbod van Rondpunt over verkeersslachtoffers en -ongevallen.

15.00 uur: Responsible Young Drivers vzw

Responsible Young Drivers biedt drie vormingen aan voor alle graden van het secundair onderwijs. Aan elke vorming wordt een praktijkgedeelte gekoppeld.

Einde