Verkeersweek voor kleuters

VBS De Regenboog – Beernem

Dag Cindy, vertel eens welk verkeersproject jullie realiseerden.

Voor onze kleuters organiseerden wij tijdens onze sportdag een heuse verkeersweek. Naast activiteiten en verhalen in de klas, focussen we vooral op beleving en beweging. De kleuters konden met hun eigen fiets allerlei stuurvaardigheidsoefeningen doen op de speelplaats, samen met hun juf.

Op de sportdag stonden er op de speelplaats voor elke juf zakken met materiaal klaar waarmee ze aan de slag kon met de klas. De juffen konden kiezen tussen 20 verschillende spelletjes: reactiespelen, Sherborne, kleuteryoga, dans, en veel meer.

Zo tekenden we op de speelplaats een heel stratenplan, en lieten we de kinderen een heus tankstation bouwen. We lieten hen dan zelf nadenken hoe dat er uit zou zien, en welke voorzieningen er zouden moesten zijn. Zo bouwden onze kinderen een carwash, op- en afrit en natuurlijk een benzinepomp. Op deze manier leren de kinderen wat er naast verkeerslichten en zebrapaden allemaal komt kijken bij het verkeer.

Zo konden de juffen moeiteloos een hele dag vullen met activiteiten rond verkeer, rekening houdend met de leeftijd en interesses van hun kleuters.

Waarom organiseren jullie deze activiteit?

Met verkeerseducatie kan je niet vroeg genoeg beginnen, dus beginnen we al in de kleuterklas.

Wat zijn de voor- en/of nadelen van deze activiteit?

De activiteit is sterk afhankelijk van het weer.

Enkele sfeerbeelden