Hoe maak ik een parcours voor het Grote Voetgangers- en Fietsexamen?

211021__DD_DagVerkeerOpSchool-9827

Een fiets- of voetgangersexamen is het sluitstuk van onze leerlijnen stappen en trappen en geen losstaande actie. Veilig stappen, oversteken of fietsen leer je niet in één dag, het is een proces van veel trainen en de moeilijkheidsgraad langzaam opbouwen.

Daarom hebben we verschillende brevetten ontwikkeld. Kinderen kunnen in de kleuterklas al starten met onze voetgangers- en loopfietsoefeningen en bouwen via de brevetten op tot deze examens. We verwachten dus van leerlingen die aan het fiets- of voetgangersexamen meedoen dat ze reeds bepaalde vaardigheden bezitten.

Alle info over het organiseren van het verkeersexamen en het trainen van de vaardigheden met de leerlingen vind je in een stappenplan op de websites (kijk zeker ook eens bij ‘Materiaal en downloads’ en ‘Filmpjes’ voor extra ondersteunende materialen): 

Verkeer op school | Het Grote Voetgangersexamen 

Verkeer op school | Het Grote Fietsexamen 

Nog enkele tips & trics bij het samenstellen van een examenparcours: 

  • Voor het fietsparcours is een afstand van 5 km voldoende.   
  • Voor het voetgangersparcours is een totaalafstand van 1 km genoeg.   
  • Wanneer twee leerlingen vlak achter elkaar zijn, hou je bij de volgende controlepost de laatste leerling even op.   
  • Probeer moeilijke of gevaarlijke punten in de schoolomgeving in de route te verwerken (en deze op voorhand goed in te oefenen). 

Specifiek voor het Grote Fietsexamen:  

  • Probeer een achtvormig parcours voorzien. Zo ben je zeker dat de vaardigheden links én rechts afslaan er in verwerkt zitten.  
  • Probeer indien mogelijk belangrijke plaatsen zoals andere scholen, bib, zwembad, etc. in de buurt te bereiken met je parcours, ook secundaire scholen.  
  • Probeer een rustig, prikkelarm deel in het parcours te voorzien in de tweede helft  (bijv. sportpark). Zo kunnen de leerlingen even op adem komen. 

Steeds meer steden en gemeenten gaan het examenparcours ook vast bewegwijzeren zodat leerlingen het hele jaar door kunnen oefenen. Bekijk hier het voorbeeld van Hoogstraten. 

Scholen of gemeenten die extra hulp nodig hebben kunnen gratis ondersteuning aanvragen via begeleidingopmaat@vsv.be 

We gebruiken cookies op deze website om jouw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie