Dinsdag 05.11.2019

Onthaal

VSV-aanbod per doelgroep

1.1 Kleuters

We overlopen alle doelen rond verkeers- en mobiliteitseducatie voor kleuters en koppelen er concrete en laagdrempelige activiteiten aan. Het leuke aan deze workshop: we tonen ze ook meteen met kleuters uit een school in de buurt!
Theorie en praktijk in één workshop, dus. Bovendien krijg je de kans om je eigen ervaringen te delen met de rest van de groep.

We hebben het onder andere over:

• Loopfiets- en fietstraining (met o.m. het Loopfietsbrevet en het Fietsbrevet Brons)
  • Voetgangerstraining (met o.m. het Voetgangersbrevet Brons)
  • Preborden (vormen en kleuren van verkeersborden)
  • Zichtbaarheid & dode hoek voor kleuters

1.2 1e-3e leerjaar

Tussen het eerste en derde leerjaar kan je als leerkracht de basis leggen voor veilig en duurzaam verkeersgedrag van je leerlingen. Met onze leerlijnen kom je te weten hoe je op maat van je leerlingen kan werken rond verkeer. Dit gaat van voetgangers- en fietstraining over zichtbaarheid tot hoe je op een speelse manier de wegcode en verkeersregels aanleert.

We hebben het onder andere over:

• Fietstraining (met o.m. het Fietsbrevet Brons en Zilver)
  • Voetgangerstraining (met o.m. Het Voetgangersbrevet Zilver)
  • Verkeersborden
  • Zichtbaarheid en dode hoek

1.3 4e-6e leerjaar

Vind je verkeersles geven moeilijk? Via onze vier leerlijnen verkeer kom je te weten hoe je op maat van je leerlingen kan werken rond verkeer. Dat gaat van veilig leren stappen en fietsen over zichtbaarheid tot hoe je op een speelse manier de wegcode en verkeersregels aanleert. Je maakt kennis met alle VSV-projecten voor jouw doelgroep en de kant-en-klare materialen waarmee je aan de slag kan gaan. Je zal snel merken dat het makkelijker is dan je denkt!

• Het Grote Voetgangersexamen
  • De Grote Verkeerstoets
  • Het Fietsbrevet Zilver en Het Grote Fietsexamen
  • Verkeersborden
  • Zichtbaarheid en dode hoek

Uitreiking gouden medailles Verkeer op School

De aanwezige scholen die een gouden medaille Verkeer op School hebben behaald, worden in de bloemetjes gezet. De medailles worden uitgereikt door Antwerps schepen van onderwijs Jinnih Beels.

Inspiratienamiddag

2.1 Kennismarkt (doorlopend vrij toegankelijk)

Externe partners stellen hun verkeerseducatief materiaal voor op een kennismarkt die heel de namiddag vrij toegankelijk is. Deze partners zijn al ingeschreven:

• Bokabox (infosessie om 14 uur)
  • Drive up Safety vzw
  • Eduplay
  • Fietsschool vzw
  • GoodPlanet Belgium
  • LEDpet.be
  • Leer in het Verkeer
  • Minipop
  • MOEV
  • Pro Velo
  • Rode Kruis Vlaanderen
  • Rondpunt vzw (infosessie om 13.30 uur)
  • Route2school (infosessie om 15.30 uur)
  • Responsible Young Drivers Vlaanderen vzw
  • Uitgeverij VAN IN (infosessie om 13 uur)
  • Uitgeverij Plantyn (infosessie om 14.30 uur)
  • Vélo (infosessie om 15 uur)
  • ViZuWeel vzw
  • Voetgangersbeweging
  • VRkeer
  • Wim Geysen Producties
  • XIU vzw

2.2 Inspiratiegroep

De VSV nodigt je, samen met collega’s uit het basisonderwijs, van harte uit op dit inspiratiemoment. Onder begeleiding van VSV-medewerker Bart Nobels kan je -met behulp van stellingen- je mening geven over verkeerseducatie en over het VSV-materiaal. Je kan ook tips delen, suggesties geven en leren van mekaar.

2.3 Infosessies externe partners

13.00 uur: UITGEVERIJ VAN IN

In 2020 brengt Van In een nieuwe reeks lesfiches uit rond verkeersopvoeding: Op verkenning in het verkeer. De focus ligt op verkeersgrdrag, EHBO en betrokkenheid van ouders.

13.30 uur: RONDPUNT

Joke Castelein stelt de ZEBRA-kit voor, een koffer vol tools en lesmateriaal, die Rondpunt ter ondersteuning aanbiedt aan leerkrachten als er een verkeersongeval gebeurd is (in de klas, op school of bij familie van een leerling).

14.00 uur: BOKABOX

Bokabox toont je hoe je spelenderwijs verkeersborden kan aanleren en inoefenen. Bedenker van de lesmethode Annet Kooijman komt de  materialen van Bokabox voorstellen en toont hoe je op een plezierige manier de verkeersborden kan aanbrengen bij kinderen. En toch worden de betekenissen er onuitwisbaar mee in het geheugen gegrift. Meer info: www.bokabox.nl

14.30 uur: UITGEVERIJ PLANTYN

Plantyn stelt zijn nieuwe WO-methode Wereldkanjers Verkeer voor, volledig up-to-date en conform de nieuwste verkeerswetgeving.

15.00 uur: VELO VZW

Peter Verstraeten van de vzw Velo stelt het aanbod onderhoudsarme fietsen voor voor de 2e en de 3e graad lager onderwijs.

15.30 uur: ROUTE2SCHOOL

Route2School laat je kennismaken met een 360° project dat een totaaloplossing biedt voor het optimaliseren van de verkeersveiligheid van alle scholen in ene gemeente of stad.

Einde